FRI Terschelling - home genieten van wat je bereikt. Bereiken doordat je geniet.
zakelijke trainingen en coaching.
home zakelijk trainingen coaching over Fri Terschelling reacties links contact

Januari 2019
Op de suggestie van mijn werkgever ben ik in aanraking gekomen met Fri! en Marije Bijlsma. Ik had behoefte aan coaching omdat ik tegen mijn eigen patronen aanliep en mijn werk en werkomgeving veranderde. 
Naast een coachingstraject heb ik bij Marije de cursus ‘Persoonlijk Effectief’ gevolgd. In het coachingstraject leer je in de persoonlijke gesprekken naar jezelf te kijken en jouw unieke eigenschappen te ontdekken, zodat je de vrijheid vindt om je talenten te benoemen en ze vervolgens ook te kunnen benutten. Het gaat daarbij om wat het beste voor jou is. Marije geeft je concrete handvaten en opdrachten om dit voor jezelf te kunnen ontdekken.
In de cursus worden concrete communicatieconcepten uitgelegd en je wordt uitgedaagd om met hulp van anderen binnen de groep naar jezelf te kijken. Je krijgt daardoor meer inzicht in de verschillende aspecten van communicatie en leert bewust naar je eigen communicatie te kijken. Daardoor krijg je inzichten in de gevolgen van jouw ‘manier’ van communiceren en handvaten om het anders aan te pakken, zodat je patronen kunt doorbreken.
Voorafgaand ervoer ik een drempel om me over te geven aan het coachingstraject, omdat je niet weet wat je precies kunt verwachten en niet weet waar het toe leidt. Maar ik heb het toch gedaan en ben daar blij om.
Wat ik bijzonder heb gewaardeerd aan Marije is haar benadering van jou als mens in totaliteit. Daarmee bedoel ik dat het niet alleen draait om de oppervlakkige probleemkwestie en de oplossingen daarvoor. Het gaat écht om jou: wie ben je, wat drijft je, wat past bij jou, waarom doe je zo, wat wil je veranderen. Marije kan via verschillende invalshoeken en instrumenten, en haar ruime ervaring tot de/jouw kern doordringen. Haar aanpak is zonder oordeel, maar ze signaleert heel helder.
Voor mij persoonlijk heeft dit er toe geleid dat ik weer het gevoel heb dat ikzelf aan het roer van mijn eigen leven sta. En dat ik op een volwassen wijze uiting mag/kan geven aan mijn zienswijze en mijn gevoel.

Juli 2018
Op advies van de bedrijfsarts heb ik ondersteunende hulp van Marije Bijlsma gehad gedurende het afgelopen half jaar. Zelf wilde ik dit niet. Ik had alles alleen gedaan, dit laatste stukje zou ik ook wel even afleggen. Gelukkig zijn er dan professionals die je de goede richting uitduwen. De sessies hebben me opgeleverd mijn rouw te verwerken. Het niet uit de weg te gaan, maar er dwars door te gaan. Verdriet, boosheid en teleurstelling kregen ruimte door de gesprekken. De periodes tussen de sessies in waren voor mij goed om na te denken, uit te rusten, te herstellen. Zo kregen langzamerhand andere zaken weer ruimte in mijn hoofd, waaronder mijn werk. Concentratie en focus groeiden en daarmee mijn zelfvertrouwen om het werk weer op te pakken. Ik neem mee dat dit proces nog niet af is, misschien niet af komt, niet af hoeft. Wel dat er ruimte is om positief verder te gaan.
 
Juni 2018 - Combinatie PET en een-op-een coachingsgesprekken
Ik ben zelfverzekerder geworden en heb geleerd van je hart geen moordkuil te maken. Ik durf mij nu kwetsbaar op te stellen en heb gemerkt dat je daardoor met elkaar in gesprek komt en anderen begrip voor je krijgen. Ik kan hulp vragen, neem initiatief en ben veel pro-actiever. Ik neem mijn plek bewuster in een groep in en ga confrontaties aan, en kies ervoor niet alleen een pleaser te zijn. De training Persoonlijk Effectief in combinatie met de gesprekken heb ik als heel waardevol ervaren en ik ben heel tevreden over de begeleiding.  

Mei 2018 - Combinatie PET en een-op-een coachingsgesprekken
Ik heb geleerd om dingen eerder uit te spreken. Ik ben zelfbewuster geworden en heb meer zelfvertrouwen gekregen. Ik ben me meer bewust van irrationele gedachten en kan ze beter parkeren. Ik heb meer zelfreflectie en heb beter grip op mijn eigen gevoelens. Ook kan ik meer in het hier en nu zijn.

Maart 2018 - Combinatie PET en een-op-een coachingsgesprekken
Het traject heeft mij erg goed gedaan. Ik heb geleerd om mijn irrationele gedachten te herkennen. Ik ben mij bewuster van mijn niet-productieve gedachtes en weet dat ik daar zelf iets aan kan doen. Het aanpakken van mijn perfectionisme blijft een aandachtspunt, maar ik ben mij er meer van bewust en herken het eerder. Het herkennen en hanteren van grenzen gaat goed, evenals het gemotiveerd nee durven zeggen. Ook is de balans tussen werk en privé hersteld.

Maart 2018 - Combinatie PET, Hoezo druk en een-op-een coachingsgesprekken:

Ik kan nu beter grenzen stellen en kan beter met spanningen om gaan. Ik kan beter mijn eigen tijd afbakenen, heb veel meer ontspanning in privé en werk. Ik heb veel meer energie en pak veel meer dingen op, en daar heeft de training in combinatie met de gesprekken heel sterk aan bijgedragen.Tijdens de training krijg je een enorme spiegel voorgehouden en word je gedwongen echt naar jezelf te kijken. Ik ben heel blij dat ik bij Marije gekomen ben, de gesprekken en training waren heel waardevol.

Februari 2018 - Meerwaarde PET, Hoezo druk en een-op-een coachingsgesprekken
Ik ben me bewuster van keuzes en sociaal wenselijk gedrag. Ik ben nu baas over mijn tijd, en heb daardoor privé ook betere keuzes kunnen maken. Ik ben bewuster van mijn energie en keuzes: wat is belangrijk, waar wil ik tijd en energie in steken? Ik communiceer duidelijker, en stel meer vragen zonder over-verantwoordelijk te zijn.

Februari 2018 - Combinatie PET, Hoezo druk en een-op-een coachingsgesprekken:
Ik heb geleerd om veel meer ontspannen te zijn, en krijg dat ook terug van anderen. Ik ben bewuster keuzes aan het maken en eerlijker naar mijzelf. Ik kan gedachten beter plaatsen en ombuigen en trek mij minder aan van negatieve patronen van anderen. 

Januari 2018 - Reacties op Facetime-gesprekken

  • Winst Facetime-gesprekken: fijn om het in je eigen omgeving te kunnen doen. Ik was te moe voor autorijden, en het kost ook minder tijd. 
  • Heel rechtstreeks, live of Facetime maakt voor mij eigenlijk niet veel uit. 
  • Heel prettig, ik heb er niets door gemist, er was echt niet minder afstand dan live. 
November 2017 - Recensie intervisie traject managers 
Als een van de teamleden locatiemanagers van een zorginstelling mocht ik teamintervisie van je ontvangen Marije.. Ik viel er een 'beetje midden in' doordat ik er nog niet zo lang werk. Ik heb gemerkt dat ik niet gewend ben op deze manier met mijn werk bezig te zijn. Ik kom uit organisaties waar veel meer vanuit het systeem en minder vanuit de bedoeling wordt gedacht en gehandeld. De intervisie en de inhoud er van verraste me dan ook positief, maar bracht me ook af en toe uit balans. Ik werd er onzeker van, durfde onvoldoende te vertrouwen. Mijn reacties waren dan ook af en toe moeilijk voor anderen en ook lastig voor jou te peilen. Juist dat heb je me in onze een op een gesprekken teruggegeven. Wat dit met jou deed. Die gesprekken zal ik koesteren en meenemen in de wijze waarop ik mijn werk doe. Daarvoor wil ik je bedanken.

Februari 2017 - Training met coachgesprekken
Na het volgen van de driedaagse training Persoonlijk Effectief en de zes coachgesprekken met Marije, ben ik me bewuster geworden van enkele karaktereigenschappen en de manier hoe ik daarmee omga. Het voelde als een veilige plek waar ik mezelf mocht zijn. Aan de hand van de gestelde doelen zal ik vertellen wat ik heb geleerd.  
Balans herstellen, ook tussen werk en privé. Zeker in het begin van de coaching was dat een doel waar we aan hebben gewerkt. Tijdens de re-integratie, maar ook nu nog is dit een belangrijk onderwerp voor mij. De balans is veel meer in evenwicht dan een half jaar geleden.
Zelfvertrouwen versterken. Door in gesprek te gaan en de moeilijke onderwerpen bespreekbaar te maken met mijn collega, heb ik meer zelfvertrouwen gekregen. De herkenning bij medecursisten en de tools die we kregen aangereikt, hebben me verder op weg geholpen. Het heeft geresulteerd in een aantal stappen die ik het afgelopen jaar heb gezet; aanmelding voor een driedaagse training, aanvragen van mobiliteit en meer het gesprek aangaan met mijn duo-partner.
Re-integratie mee bewaken.  Steeds samen met Marije kleine stappen gezet. Op die manier kreeg ik de ruimte om weer op te bouwen in tijd en taken. 
Grenzen herkennen en bewaken. Meer ruimte voor mezelf innemen in mijn werk, letterlijk en figuurlijk. Daar heb ik aan gewerkt en zal ik aan blijven werken. 
Zelfreflectie ook ten aanzien van hoge eisen aan mijzelf. Dat herken ik nu eerder en weet wanneer ik moet stoppen. Ook met minder perfectie kan ik het doel bereiken.

December 2016 - Terschelling Zee van Tijd 
Ieder mens heeft een scala aan talenten, maar al te vaak worden deze onvoldoende benut. Deze training helpt medewerkers hun talent te vinden en blokkades op te heffen. Er vindt zoveel meer waardecreatie plaats als medewerkers vol in hun kracht kunnen werken. Deze training is daarom een investering die zich dubbel en dwars terugbetaalt.
HRM-opdrachtgever profit-sector

November 2016 - Terschelling Zee van Tijd 
Het traject 'Terschelling Zee van Tijd' is een aanrader voor iedereen die een paar dagen in volledige rust en ontspanning aan persoonlijke ontwikkeling wil werken op een adembenemend mooi eiland. Het programma was boven verwachting! Enorme gevarieerd en compleet, wat het voor iedereen geschikt maakt. De coaching vond plaats middels de meest uiteenlopende werkvormen. Dit alles onder uitermate professionele begeleiding. Marije en de mensen die ze (afhankelijk van je ontwikkeldoel) inschakelt zijn zeer ervaren. Er was gelijk sprake van een diepgaand contact. Ik voelde me op mijn gemak, begrepen en zeer welkom. De training was zorgvuldig en tot in detail voorbereid, écht persoonlijk en op maat. Met mijn leerdoel ben ik nu stappen verder, ik heb inzichten gekregen en voor mezelf handvatten ontdekt die ik niet had kunnen inschatten. De binnenlocaties (hotel De Walvisvaarder en bij Marije in het Fri Hûs) en de mooie buitenlocaties maakten het compleet. Pure verwennerij voor lichaam en geest! 

November 2016
Ik heb geleerd bewust met mijn energie om te gaan. Dat betekent dat ik voortaan strategisch en bewust durf te kiezen in plaats van te denken: wat overkomt me. Ik stort me minder snel overal in en denk eerst even na. Niet alleen aan de anderen denken, maar én aan de ander én aan mezelf. Dat is nieuw. Ik neem zowel privé als in werk nu makkelijker ruimte in voor mijzelf. Ook is het een goede keuze geweest om naar een andere school te gaan; het oude loslaten heeft bewustwording opgeleverd. Zie nu heel bewust de winst van deze verandering. De begeleiding was heel prettig, bewustwordend, direct, liefdevol, helemaal in de waarde latend. Daardoor heel veel geleerd. Het is een intensief en goed traject geweest. 

Oktober 2016
Wat heb ik geleerd? Ik heb geleerd om beter voor mezelf op te komen. Duidelijker te zeggen wat ik bedoel en met welke gezichtsuitdrukking. Ook dat het helpt om bij een serieus gesprek serieuze kleding aan te trekken. Ik heb geleerd om meer bij mezelf stil te staan en voor mezelf te kiezen. Ook dat ik meer vragen mag stellen én dat ik altijd op iets terug mag komen! Dat ik niet hoef te doen wat er van me verwacht wordt of van me gevraagd wordt, altijd zelf na blijven denken. Zelfacceptatie, als ik iets goeds heb gedaan, kus mezelf. Bij negatieve ervaringen feiten benoemen en niet zelf een verhaal verzinnen, vaak is het niet waar. Dat ik mijn plek in mag nemen. En van het denken in mijn hoofd naar mijn gevoel gaan. 

Juli 2016

Van de PET-training en de gesprekken heb ik veel geleerd. In mijn werk kies ik bewuster om me wel of niet ergens druk over te maken. Ik ben me meer bewust van mijn eigen energie en hoe die te kunnen bewaken. Ook heb ik geleerd meer te relativeren en minder te oordelen. Ik ben bewuster bezig met communicatie: hoe zeg ik iets, hoe kaart ik iets aan etc. De training was een heel prettige ervaring. Het was goed om dingen van anderen te horen en begrip te krijgen voor elkaar en anderen. Ik kan het iedereen aanraden! 

Juni 2016
Werk meer los kunnen laten, en daardoor werk en privé meer scheiden. Bewust omgaan met keuzes. Neem niet meer alles op me, ben beter bewust van eigen verantwoordelijkheden en verantwoordelijkheden van collega's. Ben ook bewuster bezig met relativeren. 

Mei 2016
Ik heb geleerd meer bij mezelf te blijven, meer vanuit mezelf dingen aan te pakken en te benoemen. Moet het zo, of kan het anders? Ik durf nu meer aan te sturen. Past het wel bij mij, hoe ik ben en hoe ik het wil? Die vraag ligt nu vooraan, en daarmee zorg ik beter voor mezelf, voor mijn werk en omgeving. Het heeft veel opgeleverd en veel in gang gezet. Vaststaande feiten hoe ik ben en doe, zijn versoepeld. Overtuigingen heb ik onderzocht en ook een aantal losgelaten. Ik houd mij minder in en gun mezelf meer ruimte, privé en in werk. Ik moet minder van mezelf, kan beter bewust kiezen en kies meer voor ontspanning. 

April 2016
Voor mij kwam één woord al redelijk snel aan de orde tijdens onze gesprekken en dat is het woord 'moeten'. Ik ben erachter gekomen dat ik mezelf veel te veel dingen oplegde. Gevolg hiervan was dat ik in mijn handelen blokkeerde en er niks meer uit mijn de handen kwam. Met behulp van de mindfulness oefeningen (en het feit dat ik bepaalde gedachten mag hebben maar deze ook weer mag loslaten) is mijn hoofd leger geworden en heb ik meer overzicht gekregen. Hierdoor kan ik mijn dingen, zowel van school als privé, beter plannen met als gevolg dat ik veel 'productiever' ben geworden en dat ik meer rust heb gekregen! 

April 2016
Training heeft echt geholpen om sterker te worden, minder stress te ervaren en door te krijgen dat ik veel irreële gedachten heb. Ook waarde van de groep heel ondersteunend. Ben veel meer ontspannen en meer  balans. Ga zelf nu anders om met het werk, de spanning is eraf, het is nu vooral heel leuk. Ik heb de begeleiding als zeer positief ervaren. 

Maart 2016 - Training Persoonlijk Effectief
Ik heb geleerd dat ik veel meer kan dan ik dacht, ik heb echt grote stappen gezet. Ik heb meer ruimte kunnen geven aan mezelf en pas beter op mijn eigen energie. Er is nu meer balans in werk en privé. Ik heb klussen gekregen die ik anders niet had gekregen, omdat ik eerder niet durfde te solliciteren. Nu wel gedaan en met goed resultaat.
Matrix: je doet het en je wilt het ook. Die werkt! Heel belangrijk: bewust zijn van irrationele gedachten en die vaker kunnen loslaten. Ik herken nu eerder dat ik over de grens ga. Wanneer ik pieker, kan ik mijn gedachten eerder bijstellen. Ik gun mezelf meer lichtheid en ben soepeler in contact en communicatie. Absoluut belangrijk: naast de training ook coachgesprekken, super! 

Februari 2016
Afgelopen periode heb ik bij jullie de cursus Persoonlijk Effectief gevolgd met de bijbehorende coachingsgesprekken. Het heeft me nieuwe inzichten gegeven over mezelf, wie en waarom ik ben wie ik ben. Het was niet alleen praten maar ook het nodige 'doen', oefenen en feedback van je medecursisten krijgen. Het is nu natuurlijk belangrijk om het te blijven DOEN en niet weer te verzanden in oude gedragspatronen. Dat zal vast nog wel eens met vallen en opstaan gaan, maar... aan jullie cursus zal het niet liggen. De persoonlijke coachingsgesprekken waren een waardevolle toevoeging op de cursus. Ik heb er veel aan, dank je wel!
Een wens/quote voor mijn medecursisten: "Maak van je verleden geen hangmat maar een springplank".

Januari 2016
Ik wil jullie nog een keer bedanken voor de training en de fijne coachingsgesprekken die ik heb gehad. Het heeft me enorm geholpen om te weten hoe ik de koers wil houden. Het was anders dan ik verwachtte, omdat jullie meer kijken naar de persoon als geheel in plaats van het aanleren van een paar 'communicatietrucs'.

Januari 2016

De cursus Persoonlijke Effectieve Communicatie heeft mij veel opgeleverd. Ten eerste zijn het erg gezellige dagen met mensen om je heen die met respect met je omgaan en die je begrijpen. De cursusleidsters stellen vragen en hebben opmerkingen die je bij blijven en waardoor je dingen anders gaat zien. Ik heb deze dagen veel over mezelf geleerd. Ik weet nu beter hoe ik ben en hoe ik reageer. Door de oefeningen die we hebben gedaan, heb ik geleerd om anders te reageren waardoor ik me sterker voel. Ik heb doelen leren stellen en geoefend hoe ik die kan bereiken.  Kortom de cursus heeft mij meer zelfvertrouwen en daardoor meer geluk gegeven.  

December 2015
Intensief, confronterend, respectvol, bewustwording. Kernwoorden die wat mij betreft de Persoonlijk Effectief-training typeren. Een zowel privé- als werkgerelateerde training voor mij, waarbij ik met respect en in goede harmonie diverse handvaten heb gekregen om toe te passen in de praktijk. De praktische trainingen zaten inhoudelijk goed in elkaar, professionele (bege)leiding, fijne sfeer, prikkelend, afwisselend en vooral ruimte voor een persoonlijke verdiepingsslag. Daarnaast ook fijne coaching gesprekken gevoerd, rustig en begripvol. Hartelijk dank! 

Augustus 2015
De cursus heb ik als zeer waardevol ervaren. Intensief maar leerzaam. Een fijne ploeg om samen mee te delen en te werken en niet te vergeten de geweldige leiding! Ondanks de drukke periode voel ik me wel moe maar door de coaching/training zit ik weer redelijk goed in mijn vel. Dit valt mensen ook op en wordt ook wel naar mij benoemd.

Augustus 2015
Begeleiding afgesloten, naar grote tevredenheid. Heel blij dat ik op de been ben gebleven tijdens een spannend jaar met een (deels onderhuids) conflict in het team. Blij met de coaching en training die mij is aangeboden door mijn directeur. Veel geleerd en steeds kunnen kijken: hoe is mijn rol en plek, daarin bewustere keuzes kunnen maken. Heel blij ook met training inclusief rollenspel. Daarin iets heel pijnlijks achteraf durven benoemen aan een collega. Na een spannende tijd mijn eigen rol daarin kunnen relativeren en er zuiver in kunnen blijven staan. Over de training heel enthousiast, mooie groep en trainers mooi samenspel, prachtig gezamenlijk betrokken. Rollenspel: spannend en realistisch, leerzaam kunnen oefenen en later ook in het echt kunnen neerzetten. Geleerd: geleerd keuzes te durven maken en bewust 'ja' en 'nee' te zeggen. Terug durven komen op eerdere dingen. Meer zelfvertrouwen, en meer mijn intuïtie vertrouwen. Weer lekker in mijn vel en geniet weer volop van mijn baan. Werk en privé is nu meer gescheiden.

Juli 2015
Ik gean wat earder mei pinsioen. De lêste jierren haw ik mei nocht en wille dien en no is it tiid foar oare dingen. De sesjes by dy hawwe dêr flink oan bydroegen is myn gefoel.

Mei 2015
Ik heb de cursus persoonlijk effectief als zeer zinvol ervaren. Tijdens de drie bijeenkomsten worden theorie en praktijk mooi aan elkaar gekoppeld. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende soorten werkvormen waardoor er snel een goede band met de medecursisten ontstaat. De reader vond ik duidelijk, kort en goed wetenschappelijk onderbouwd. Ik heb deze cursus gevolgd in combinatie met een persoonlijk traject bij Marije. Tijdens de cursus merkte ik dat ik niet de enige was die ‘hobbels’ tegen was gekomen. Dat vond ik fijn. Ook het werken met een actrice beviel me goed, omdat je zo lekker praktisch kan oefenen met de nieuwe vaardigheden en natuurlijk ook weer vervalt in je ‘oude’ gedrag. Dat was een mooie spiegel. 

April 2015
Bedankt voor de drie mooie en afwisselende trainingsdagen. Niet alleen door jouw prikkelende en tegelijkertijd veilige en respectvolle manier van spiegelen word je je als deelnemer bewust van je eigen gedrag en valkuilen, maar ook door de vele oefeningen krijg je meteen inzicht in je eigen handelen. 
Maart 2015
De combinatie van training en coaching was super. Ik heb eerder een dergelijke training gedaan, maar heb nu echt goed gereedschap gekregen. Ik ben stappen verder in dit traject gekomen. Ik heb geleerd meer rechtop te blijven staan als mensen iets van mij vinden. Ik heb veel meer zelfvertrouwen, zeker op het gebied van mijn eigen deskundigheid. Ook heb ik geleerd dingen aan te gaan en uit te spreken. In deze cursus heb ik geleerd op een kruispunt routes te zien en eigen keuzes te ervaren. En ja, ik mag anders denken.
J. (deelnemer persoonlijk effectief, 3 dagen training en 3 coachgesprekken)
 
Januari 2015
Fri heeft zestien succesvolle workshops 'Ondernemend Hostmanship' verzorgd voor afdelingen P&O, bodes, Klant Contact Centers en de afdelingen Sociale Zaken van de gemeente Leeuwarden.

Oktober 2014
Ik wil je heel erg bedanken voor de fijne, inspirerende en motiverende cursus. Ik ben na de training weer positiever en gemotiveerder , heb meer zelfvertrouwen gekregen. Ik heb het inderdaad nodig dat iemand mij bewust maakt van hoe ik doe en handel, ook al komt dat soms wat pittig aan. Ik heb deze 'schop onder de kont' wel nodig:) Bedankt!

Maart 2014
Fri heeft vijf workshops 'Ondernemend Hostmanship' verzorgd voor de Gemeente Leeuwarden voor medewerkers en leidinggevenden van het Klant Contact Centrum. Doel is bewuster te worden van het belang en de positie van de klant en van de eigen rol en gedrag in klantcontact, zowel intern als extern. De deelnemers zijn enthousiast over de workshop en er wordt druk overlegd over het vervolg. De gevarieerde en interactieve workshop die 125 medewerkers hebben gevolgd in februari en maart 2014 wordt ook aangeboden aan andere afdelingen van de Gemeente Leeuwarden.

Januari 2014
Het coachingstraject dat ik heb gevolgd heeft mij een goede aanzet gegeven tot een bewustwordingsproces m.b.t. mijn persoonlijk leven, maar ook op professioneel vlak. Door de gesprekken met Marije is mij duidelijk geworden waar ik sta, hoe ik in elkaar zit en vooral wat ik wil met mijn verdere leven. We zijn aan de slag gegaan met vragen als: Hoe bereik in de nodige balans in mijn soms hectische leven? Op welke factoren heb ik invloed en op welke factoren niet? Op welke manier kan  ik mijn denken, voelen en handelen in overeenstemming brengen? Ik vond het prachtig om te ervaren hoe Marije aanvoelt wat er innerlijk gaande is bij mij en daarop altijd respectvol en zonder waardeoordeel reageerde. Deze gezamenlijke “verkenningstocht” is voor mij zeer waardevol geweest en heeft mij een stuk innerlijk rust gegeven. 


Training en coaching - Persoonlijke en professionele ontwikkeling